top of page

Били су достојни тренутка у који их је живот ставио

Многа дела наше књижевности описују ратна страдања,човека мученика и браниоца, сведоче о мраку, тами и болу. Стравични злочин у Крагујевцу који су извршиле немачке окупаторске снаге над недужним српским становништвом инспирисао је песникињу Десанку Максимовић да напише ,,Крваву бајку". Страдање крагујевачких ђака толико је сурово да превазилази страдање у бајкама. Придевом ,,крвава" песникиња жели да покаже да нешто невероватно и нестварно ипак може да се догоди. Они се нису борили против окупатора, нити су желели нечију смрт. Били су само ђаци који су седели у школским клупама, веровали у људску срећу и доброту. У кобном тренутку врло је битно њихово храбро држање, док су корачали у ничим заслужену смрт. Тај тренутак их је претворио од мученика у јунаке, њихову смрт у вечни живот и опомену свим будућим генерацијама. Вихор Другог светског рата је у многим земљама однео животе недужне деце. Тим вихором била је захваћена и мала Јеврејка Ана Франк негде у Холандији. Своју тугу, стрепњу, страх, али и веру у будућност изразила је у свом Дневнику. После толико година дело и данас код читалаца изазива потресеност, мучно осећање туге, бола, огорчености, али и револт, бес и очај што је њена младост згажена и уништена. Ми као њени вршњаци данас јој се дивимо, јер иако одсечена од света, усамљена и несхваћена од своје околине, потискује осећања и покушава надом да се одбрани од депресије и злослутних мисли.

Кроз ликове Зоће и Станка из приповетке ,,Кашика" исцрпно су показана строга правила понашања у извршавању борбених задатака. Велики непријатељ бораца у рату је глад која делује исцрпљујуће. Људски морал, част и достојанство су изнад свега, па чак и изнад саме смрти. Зоћина смрт је истовремено победа над глађу и тријумф високих моралних принципа, када човек успева да победи самог себе.

Сва ова дела и њихови ликови остају нам као опомена и сведочанство зла, које се не тако давно дешавало девојчицама и дечацима нашег узраста, само због тога што су се другачије звали, били друге вере и културе. Вечно смо им захвални на томе што су нам несебично указали колика је вредност слободе, херојства, хуманости и борбе против зла.


bottom of page