top of page

Мали победник


КултАрт и Културни центар Раковица расписали су у фебруару конкурс за пети по реду Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“.


Финале је одржано 30. марта у Културном центру Раковица. Као и претходних година уживали смо у сјајној поезији младих песника и рецитовању које испуњава душу. Поносна сам што је међу финалистима био и мој ђак.


Најпре су ученици рецитовали своје песме, а потом се жири повукао да одабере најбоље. Задатак је био веома тежак јер је било прегршт сјајних песама. Ипак, у веома јакој конкуренцији, за апсолутног победника проглашен је Бошко Кукањац, ученик 5/4 који је победио својом изванредном песмом „Бура". Сарадник за културу и просвету у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић рекао је Срни "да овај фестивал и млади ученици који су наступали показују велику даровитост и искрену осјећајност дјеце, што обавезује да им се помаже на том искреном путу и развија креативно окружење за њихово одрастање".


Као Мали победник, Бошко ће учествовати на највећем регионалном фестивалу дечије поезије „Дјечије царство" који ће крајем априла бити одржан у Бањалуци.

Његова нежна песничка душа, која тако вешто речи претвара у стихове, извор је моје неизмерне радости. Поносна сам.


БУРА

Сунце у зениту, пржи пуно плама сув се кестен диже међ шипражјем густим ветар дува тихо, и над обалама таласи пркосе доковима пустим.

На пучини мирној подиже се талас, појави се облак тад на небу тмурном, и котву подиже ужурбано алас не би л' побегао сада мору бурном.

Са тешког и тамног небескога свода киша ороси лотосне латице пут ка земљи сувој тад пронађе вода, спасоносно уточиште потражише птице.

И тад блесну муња небо затрепери и изгоре дуња од небеске звери.

Стари рибар виде своја бујна класја и замисли принос када њиве роде и тад нагло, светло сунце засја и оконча мучни бес природе.

Сад се киша цеди низ листове смокве. Риба плива водом нејасном од муља. Од капљица бистрих тихо дрхте локве, а рибарев чамац поново се љуља.





bottom of page