top of page

Сећање на Рашу Попова

Раша Попов је био српски књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар. Свој живот и целокупан рад посветио је деци, а био је миљеник не само деце већ и одраслих. Сви који га памтимо највише по серијалу „Фазони и форе”, сложићемо се да је својим благим гласом, топлином и осмехом пленио и освајао сва срца. Понекад је било довољно да га видимо у некој емисији или прочитамо неки његов интервју па да нам то улепша дан.


Често сам слушала од деце да личи на Деда Мраза и да мора да му је бар неки рођак. Раша је заиста носио у себи чаролију и слободно могу рећи да је био чаробњак речи. Причао је о томе како нас дружење с књигом, образовање и писање могу учинити господарима света. Веровала сам му. И деца су. Сваки разговор са њим чинио је да свако дете и само пожели да се игра речима и ужива у језичкој чаролији какву је умео да створи само Раша. Овако смо се дружили са њим на Сајму књига 2015. године.

Својим радом и деловањем утицао је на детињства многе деце, учинио их лепшим, веселијим, испунио смехом и шалом. Деци је често говорио да треба да слушају своје родитеље и да не буду неваљали јер је међу одраслима већ довољно неваљалих. Увек је био на страни детета. Примећивао је да родитељи све мање времена проводе са својом децом па им је поручио следеће:

До краја свог живота Раша је био једно велико дете са чистом, неисквареном душом и искреном жељом да и даље сазнаје и ствара. Памтићемо га по књигама које нам је оставио и сачуваћемо га као најлепши украс детињства.


bottom of page