top of page

"Дјечије царство"


У Бањалуци је 27. и 28. априла одржан 11. по реду Међународни фестивал поезије за децу „Дјечије царство” који окупља децу песнике из Републике Српске, Србије, Хрватске, Федерације БиХ, Македоније, Словеније и Црне Горе. Организатори кажу да је на конкурс стигло више од 5000 песама, а у великом финалу се за награде борило 70 песника. Као и сваке године, манифестација је одржана у Дјечјем позоришту „Јазавац”. Нама је ово дивно путовање омогућио Бошко Кукањац, ученик 5/4 освојивши титулу апсолутног победника Фестивала „Мали победник“ у Београду. Кренули смо у Бањалуку у четвртак ујутру, сигурни да ће Бошко освојити неку награду.






























Првог дана, у четвртак 27. априла, додељена је награда „Принц Дјечијег царства“ Предрагу Бјелошевићу за укупни допринос дечјој књижевности. Ова свечаност је окупила најистакнутије књижевне ствараоце за децу који су нас поздравили својим стиховима и уживали у дружењу и фотографисању са децом песницима.



Другог дана, у петак 28. априла, организовано је више активности. Најпре је у раним јутарњим часовима, Бошко, заједно са још две песникиње, гостовао у Јутарњем програму РТРС. У друштву директора Фестивала Слободана Стошића, који је најавио централну манифестацију, деца су говорила о „Дјечијем царству“ и читала своје песме. Учеснике и организаторе „Дјечијег царства“, у име градоначелника Бањалуке, примила је и Наталија Тривић, начелница за културу.


Највећу пажњу привукла је, наравно, централна манифестација која је почела у подне. Било је весело и разиграно. Својим стиховима поздравили су нас Љубивоје Ршумовић, Пеђа Трајковић, Мирослав Кокошар, Јово Чулић, Душан Поп Ђурђев, Тоде Николетић и Принц Дјечјег царства - Предраг Бјелошевић. Млади песници, наоружани најлепшим стиховима, нестрпљиво су чекали свој ред. Уживали смо у њиховим дивним стиховима и таленту који наговештава нове Ршуме, нове Антиће и будуће Андриће. Онда су се деца борила са неизвесношћу док је жири одлучивао о наградама. Да би им скратили то време, забављали су нас Сергеј, Бојана и Давид - најомиљеније Пинкове звездице, као и кантаутор Бане Росић са својом летећом гитаром. Било је толико опуштено и весело да су и многи песници ђускали на бини.


Резултати жирирања су нас веома обрадовали. Иако је међу најмлађима у старијој категорији, наш Бошко Кукањац је потврдио своју изузетну даровитост освајањем ПРВОГ МЕСТА. Његовој срећи није било краја док је трчао ка бини да преузме своју награду. Делили смо радост и ширили задовољство које нам се видело у осмесима. Честитања, фотографисања и загрљаји остаће нам у сећању као најлепша слика коју ћему памтити до следеће године и новог „Дјечијег царства“.


Хвала организаторима Фестивала што су окупили оно што је највредније и најдрагоценије на овом свету – а то су деца. Хвала им што су деци створили простор у коме ће моћи да искажу своју креативност и формирају културни потенцијал који ће бити узор другој деци. Такође хвала и на дивно проведеном времену у прелепој Бањалуци. Велику захвалност дугујемо и нашој школи и директорки Биљани Благојевић која нас је бодрила и подржавала, и која нам је све време слала своју огромну позитивну енергију.


А овако је Фестивал видео и доживео Бошко:

„У Бањалуци цвјетног априла с пјесмом у срцу чека нас лет...“

И ове године Бања Лука је била домаћин најбољих младих песника из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине и Словеније. Првог дана боравка одмах по доласку, након суфлеа у посластичарници „Мања“, отишли смо у Градско позориште „Јазавац“ на доделу награде за животно дело „Принц Дјечјег царства“ која је ове године припала песнику и драмском писцу Предрагу Бјелошевићу. У програму су учествовали и велики дечји песници Љубивоје Ршумовић, Тоде Николетић, Слободан Станишић, Душан Поп Ђурђев, Мирослав Кокошар и Јово Чулић, а фестивал су отворили представници културе и града Бањалуке. Након приредбе следила је вечера у најпознатијом бањалучкој ћевабџиници „Мујо“. Наредни дан започео је гостовањем у јутарњем програму Радио Телевизије Републике Српске у коме сам са још две младе песникиње рецитовао своју песму. После гостовања смо отишли у обилазак града и обишли главно шеталиште, Саборни храм Христа Спаситеља и Катедралу Светог Бонавентуре. Након тога поново смо се запутили у Градско позориште „Јазавац“ на проглашење победникâ и завршну приредбу. Када су сви финалисти прочитали своје песме, жири се повукао да донесе коначну одлуку, а за то време забављали су нас учесници такмичења „Пинкове звездице“ Сергеј Пајић, Давид Радосављевић и Бојана Радовановић, као и познати новосадски рокенрол музичар Бранимир Росић. Манифестација се завршила доделом награда, а наша школа може да се похвали првим местом у старијој категорији. У Београд се враћамо пуни поноса, али и наде да ћемо и следеће године бити финалисти фестивала.




bottom of page